Tort na jubileusz – dlaczego warto zamówić go w cukierni?
Tradycja przygotowywania tortów na różne okazje jest w Polsce od dawna. Bez względu na to, czy są to urodziny, imieniny, czy też świętowanie nowego roku, okazjonalne ciasto dodaje każdej imprezie prestiżu. Nie można zapominać również o jubileuszach ważnych wydarzeń.
Przygotowanie tortu — na czym polega?
Z technicznego punktu widzenia tort to przecież ciasto! Puszysty biszkopt przekładany kremem, często fantazyjnie zdobiony i personalizowany. Przygotowanie tortu to nie lada wyzwanie, z którym nie każdy sobie poradzi. Torty na różne okazje przygotowywane są zwykle 2 dni wcześniej. Nie ma to żadnego wpływu na ich świeżość. Upieczony biszkopt musi ostygnąć, aby został przekrojony na warstwy. Po przełożeniu tortu kremami cała konstrukcja musi się ustabilizować. Dzięki temu będzie on stabilny, łatwiej go przekroić. Zyskujemy również pewność, że nie rozpłynie się w trakcie transportu. Aby jednak przygotować ten specjał, trzeba mieć odpowiedni sprzęt oraz możliwość szybkiego schłodzenia tortu.
Kupno tortu w cukierni — czy warto?
Planując tort na jubileusz, warto zamówić go w cukierni. Kupno tortu w Warszawie, Gdańsku, a nawet małych miejscowościach, nie powinno stanowić problemu. Cukiernie mają zwykle bogaty wybór produktów na zamówienie, opisane szczegółowo w katalogu. Torty kupowane na różne okazje można personalizować: zamawiając napis, figurkę, czy opłatek. W przypadku jubileuszu dobrym wyborem będzie napis i niewielka figurka, która podkreśli wagę wydarzenia.
Zalety tortu kupionego w cukierni
Może się wydawać, że przygotowanie słodkości w domu jest tańsze, niż zamówienie ich w cukierni. W przypadku prostych produktów zwykle to prawda. Jednak przygotowanie tortu to proces skomplikowany, wymagający przede wszystkim umiejętności. Zgromadzenie potrzebnych składników to również duże wyzwanie. Poza upieczeniem biszkoptu, który jest najprostszym elementem, pozostaje przygotowanie kremów i dekoracji. To często wieloskładnikowe produkty! Należy wziąć pod uwagę, że poszczególnych składników potrzeba będzie dosłownie szczyptę, a kupujemy całe opakowania. To właśnie ten aspekt sprawia, że przygotowanie tortu w domowych warunkach jest skomplikowane. Warto więc znaleźć cukiernię, w której zamówimy jubileuszowy tort. Warszawa może pochwalić się największą ilością cukierni w Polsce, co nie jest niespodzianką.
Jubileuszowy tort zamówiony w cukierni to dobry wybór. Mamy pewność, że produkt jest przygotowany przez wykwalifikowanego cukiernika. Dzięki technologii niedostępnej w domowych warunkach (np. szybkie schłodzenie tortu) będzie on trwalszy. Oszczędzić możemy przede wszystkim czas, a po dokładniejszym rozrachunku, również pieniądze. Dlatego też warto kupić tort w cukierni.